top of page

Стелажне обладнання. Типи та характеристики стелажного обладнання.

Оновлено: 17 лип. 2022 р.



Стелажне обладнання це серйозне технічне спорудження, і як кожен механізм воно повинне проектуватись та монтуватись відповідно до стандартів, ГОСТів, європейської стандартизації.

Технологія зберігання - це безпека й надійність збереження продукції на Вашому складі

При формуванні детального проекту враховують не тільки стаціонарні навантаження на обладнання, а й динамічні. Тому що конструкції та їх окремі вузли повинні витримувати нерівномірне навантаження, перевантаження, а також наїзд навантажувальної техніки. Основна мета проекту - детально продумати та розрахувати ризики враховуючи людський фактор і використання стелажного обладнання, саме такими діями можливо запобігти обвалам та падінню конструкцій при експлуатації.

Кріплення стелажного обладнання напряму впливає на цілісність конструкції

В залежності від задач використовують анкерне кріплення або кріплення хімічними анкерами. Хімічні анкери є більш універсальними на відміну від механічних, вони несуть набагато більші навантаження в тому ж самому діаметрі, і ти самим не провокуючи збільшення загальної вартості обладнання що монтується на даний анкер. При дослідженні впливу машин та механізмів на одну контрольну точку виникає динамічне навантаження, де краще себе проявив саме хімічний анкер. Також, щодо безпеки, проектуються фіксатори траверси, обмежувачі, датчику руху й т.д.

 

Ще одним важливим параметром при проектуванні є визначення глибини стелажа, так як при роботі складу, виникають моменти коли довжина палет виходить за межі глибини стелажа, й у випадках коли продукція на дерев'яному піддоні, одна з дошок може не витримати ваги товару та спричинити обвал.


На які першочергові питання потрібно знайти відповідь?

Якщо ви не бажаєте шукати “дорогезну” обслуговуючу техніку задайтесь такими питаннями:

  • який типорозмір палет вашої продукції ?

  • яка бажана або можлива кількість палетомісць ?

  • яка середня вага палети що зберігається ?

  • який тип товару що зберігається (сухий/рідкий/інший) ?

  • в чому відбувається зберігання товару ?

Це ті початкові питання, відповідь на які повинен знати кожен замовник, для передачі інформації проектній компанії.


Які типи стелажів обрати?

Існують різні типи стелажного обладнання, від простих архівних до автоматизованих:

  • палетні стелажі

  • пересувні стелажі

  • мезонинні стелажі

  • консольні стелажі

Палетні стелажі

Палетні стелажі, як їх ще називають фронтальні стелажі використовуються для зберігання продукції в складах різного розміру, габариту та призначення. Можуть формуватися від двох рівнів і більше для системного розміщення та ефективного використання корисної площі складу. Саме фронтальна конструкція дозволяє формувати одинарні та подвійні ряди стелажів. Стелажна система "Double-deep", при умові що у Вас є техніка котра дозволяє на вилах тримати два ряди палет - дозволить Вам використовувати стелажі з чотирма рядами одночасно. Тобто якщо взяти що у Вас є 8 стелажів, і обрати схему з одним 4-х рядним - отримаєте додаткову ефективність та економію в просторі.


Пересувні стелажі

Також популярний варіант з пересувними фронтальними стелажами, вони монтуються на мобільну базу, яка переміщується по шпалам, що вмонтовані в підлогу. Ефективність полягає в тому, що можна зекономити на проїздах для навантажувальної техніки скоротивши їх до одного, а при необхідності пересунути необхідні ряди з товаром, тим самим заощадивши простір і корисно використати його. Коли Вам потрібно потрапити у необхідний стелаж, натиснувши відповідну кнопку в керуванні, стелажі від'їжджають, і з'являється можливість потрапити в необхідний проїзд.



Мезонінні стелажі

Це багаторівневий стелаж, конструкція якого дозволяє створити так звану поверховість, вкрити підлоговою панеллю та складати легкі й середньої важкості вантажі. Тобто, при умові високого складу та просторової можливості, дозволяє зберігати ту групу товарів, яку можна наприклад вручну фасувати або завантажувати чи розвантажувати на полиці, використовуючи штабелери, навантажувачі та іншу складську техніку. Поділяються мезонінні стелажі на стелажі-антресолі, класичні та комбіновані.


Консольні стелажі

Це металевий тип конструкцій, що використовується для складування та зберігання великогабаритних та нестандартних вантажів на спеціальних горизонтальних консолях. Основна перевага - це простота конструкції. Сфера застосування: магазини, склади, гуртівні, металобази, майстерні, лісопильні та металопрокат. Консольний стелаж складається з окремих елементів та формується в одну лінію будь якої довжини, з будь якою кількістю секцій. В певних випадках обладнуються обмежувачами та упорами для попередження падіння вантажу.



На завершення, хочемо додати від себе, що ми за правильний та послідовний підхід у всьому. Навіть такі речі, як технологія складування, планування корисних площ, проектні рішення - є запорукою успіху всього проекту на весь період його експлуатації. Не нехтуйте фаховою інформацією, звертайтесь до перевірених компаній з надання послуг, шукайте краще рішення для себе та свого бізнесу!



  • Instagram
  • Facebook

All rights reserved.

Графік роботи

Пн - Пт
9:00 - 18:00

Офіс

Львів,
Водогінна 2

© 2022 Terra Construction

bottom of page