top of page

Які сендвіч панелі обрати? Матеріал, характеристики, експлуатація, переваги та недоліки.



Сендвіч панелі стали невід'ємною частиною інженерно - архітектурного рішення при обранні оздоблювального матеріалу стін та покрівлі, для споруд промислового і комерційного призначення.

Це будівельний матеріал, котрий має тришарову основу, складається з двох листів металу та утеплювача між ними. Процес виготовлення полягає у пресуванні холодним або гарячим методом.

Зазвичай сендвіч панелі використовуються для будівництва швидко-споруджувального об'єкту з метою:

  • економії часу

  • економії на опаленні і тепловтратах

  • перевагам у теплоізоляційних властивостях

  • звукових та протипожежних властивостях

  • терміні експлуатації


Каркасом у даному випадку служить – металевий каркас, залізобетонні конструкції, або монолітний каркас. Це можуть бути об'єкти промисловості, виробничі цехи, автомийки, торгові центри, спортивні споруди, та об'єкти сільськогосподарського призначення.


Історія виникнення

Якщо поглибитись в історію створення сендвіч панелей, то перша згадка про них датується в 30- х роках минулого століття. Архітектор Френк Ллойд Райт використав сендвіч панель у житловому будівництві приватного будинку з метою економії часу та матеріалів.

Потім в 50-х роках створили сендвіч панелі з облицювальним покриттям з фанери, так звані СІП панелі («SIP» StructuralInsulatedPanel). Вже наступним кроком був запуск компанією «KoppersInc» масового виробництва в 60-х роках, з метою пришвидшити будівництво в житловому секторі. Компанія була розташована в штаті Мічіган, де потужно розвивалась автомобільна індустрія, та був підвищений попит на приватній будинки.


Види наповнення сендвіч - панелей

Що є ключовою характеристикою сендвіч - панелі? Звісно теплоізоляційна властивість. Саме економія на тепловтратах має першочергове значення при обранні матеріалу оздоблення даху та стін. Сам коефіцієнт теплопровідності позначає кількість теплової енергії, яка пройде через метр матеріалу при різниці температур в один градус. Чим менше показник, тим кращий утеплювач.


Сендвіч панелі можна розділити за типом утеплювача:

  • пінополістирол

  • пінополіуретан

  • пінополіізоціанурат

  • мінеральна вата


Пінополістиролце легкий в своїй основі матеріал, має комірчасту структуру, теплий за властивостями та горючий. Він використовується більше в складах з зберігання не горючої продукції, комерційних приміщень не великої площі, торгових павільйонах, дачних будинках, холодильниках не великих розмірів. (0,031-0,033 Вт / м * К.)



Пінополіуретан (PUR)легкий та одночасно міцний матеріал з протипожежними властивостями, та добре проявляє себе в несприятливому середовищі де можлива пліснява, грибки, гризуни та інші шкідники. Має кращий рівень гідро та теплоізоляції від пінополістиролу, що добре впливає на його термін експлуатації та довговічність.


Пінополіізоціанурат (PIR)майже той самий пінополіуретан, тільки його теплоізоляційні властивості кращі, та підвищена стійкість до вогню. Коефіцієнт теплопровідності матеріалу λ = 0,021-0,023 Вт / м * К, тоді як у мінеральної вати середній показник 0,034-0,036 Вт / м * К, а у екструдованого пінополістиролу 0,031-0,033 Вт / м * К. Щодо протипожежності, PIR має сертифікат ІЕ30, що дозволяє використовувати даний матеріал в об'єктах підвищених класів наслідків (СС2 та СС3). Часто використовують в холодильних складах та камерах, складській нерухомості, сільськогосподарській промисловості, та комерції. В умовах загорання, в місці виникнення, з'являється вуглецева матриця пористої структури, котра стримує потрапляння вогню на інші ділянки панелі.


Мінеральна вата (МВ)абсолютно не горючий матеріал, якісно переносить температурні коливання та вплив агресивного середовища. Можливо менша за теплоізоляційною властивістю від PIR (0,034-0,036 Вт / м*К), але це все можливо компенсувати за рахунок більшої товщини сендвіч панелей.


Характеристики

Щодо можливих товщин сендвіч панелей, це залежить від виробника та об'єму замовлень. Зазвичай стандартними товщинами стінових сендвіч панелей є 80мм, 100мм, 120мм, 150 мм. У стінових 120мм, 140мм, 160мм.

Металевий лист з двох сторін у різних виробників декларується різний: 0,45 мм; 0,5 мм; 0,7 мм; 1 мм. Звичайно підбір товщини металевого листа впливає на експлуатаційні властивості та захисту від механічного пошкодження. Металевий лист буває глянцевого або матового відтінку, з різними типами профілювання, який потрібно уточнювати перед замовленням.

Також важливо звернути увагу на різні типи напилення металевих листів, для можливості їх використання в середовищі – котре повинно пройти сертифікацію, наприклад НАССР.


Переваги та недоліки

З переваг та недоліків слід виділити основні:

  • швидкість будівництва (в 2-3 рази швидше від альтернативних матеріалів)

  • довговічність матеріалу – гарантійний термін у виробників 10 років, експлуатаційний показник понад 15 років

  • витрати на опалення зменшуються на 20-30% (в залежності від матеріалу) в порівнянні з альтернативними м-лами

  • привабливий зовнішній вигляд

  • чудова нагода обирати різні кольори з каталогу RAL підкреслюючи стиль

  • можливість заміни при пошкодженні у випадку коли споруда вже здана

  • можливість швидко зібрати споруду, та розібрати для майбутнього використання повторно

  • теплоізоляційні та енергоефективні властивості при менших товщинах – економія площі

  • не токсичні, не схильні до розкладання та гниття, не руйнуються під впливом сезонних температур

  • стійкість до агресивних середовищ (не схильний до корозії, не розчиняється при попаданні олій та інших технічних рідин)

  • чудова звукоізоляція

  • не накопичують вологу

До недоліків слід віднести:

  • повна герметизація, відповідно приміщення потребує більше звертати увагу на циркуляцію повітря (приточно - витяжні системи, передбачення природної вентиляції)

Кольори та стиль


Кольори металевого листа можна в різних кольорах, що відповідають каталогу RAL. Також можливість обрати колір напряму залежить від об'єму замовлення, тому що не всі виробники готові виготовити малу кількість панелей не стандартних кольорів, це впливає на виробничий процес та лінію виробництва. Такі «не зручності» можна вирішити обравши наближений колір, який є стандартним і доступнішим, або виконати доплату за виготовлення не стандартного варіанту.


Монтаж та кріплення

За допомогою шурупів та саморізів, сендвіч панелі монтуються на будь-який каркас, який є несучим. Для закриття можливих стиків використовують фасонні елементи (металеві профілі з оцинкованої сталі та полімерним покриттям). Стики додатково заповнюються герметиком. При монтажі може використовуватись допоміжна техніка: кран, пекканіжка (ножичні підйомники), маніпулятор, риштування та ін.

Захисна плівка оберігає полімерне покриття панелей під час транспортування та монтажу. Перед встановленням вона видаляється із замкової частини панелі. З зовнішнього боку плівку потрібно зняти не пізніше 2-х місяців з дня виготовлення сендвіч панелей, змонтованих на покрівлю або фасад будівлі, щоб не порушити вигляд.


Наша рекомендація

Для того щоб обрати необхідний тип наповнення сендвіч – панелей потрібно досконало знати технологію використання майбутнього об’єкту будівництва. В цьому ми допоможемо, як фахівці та досвідчена проектно - будівельна компанія.


Вибір сендвіч панелей на пряму впливає на ключові показники енергоефективності, що в свою чергу надасть Вам змогу з часом заощаджувати кошти на опаленні чи охолодженні приміщень, та бути впевненим в довгостроковій перспективі розвитку Вашого проекту. Тому обов’язково звертайтесь за консультацією до нас, та отримайте попередній розрахунок вартості будівництва!






  • Instagram
  • Facebook

All rights reserved.

Графік роботи

Пн - Пт
9:00 - 18:00

Офіс

Львів,
Водогінна 2

© 2022 Terra Construction

bottom of page